Feiten & Fabels: Hoe bestrijd je Puistjes?

4126437761.-22ebabbab8dcad865fa8aa84cdd8dc5eHallo lieve bloggers, laten we het vandaag hebben over fabels en feiten. We weten allemaal dat er zoveel fabels zijn op deze wereld maar hoewel sommige zeggen dat het feiten zijn weten we het nooit zeker, wij kwamen met het idee om allerlei soorten fabels uit te proberen en er dan een review over te schrijven, op deze manier weten niet alleen wij of de fabels dus feiten zijn maar kunnen jullie ook gelijk te horen of het nou echt waar is dat je door het eten van een groene appel meer energie hebt in de ochtend of bijvoorbeeld dat het gebruiken van warm water zorgt voor meer mee-eters. We zijn bereid het allemaal te onderzoeken, houd wel in gedachten dat het voor iedereen kan verschillen. Onze eerste post ‘Fabels en Feiten’ gaat over iets wat bijna iedereen heeft of gehad heeft in deze wereld, of het nou komt door de puberteit of stress of je eetgewoontes. Het is irritant, het jeukt en als je niet oplet laat het littekens achter. Daarbij kom je er nooit helemaal vanaf als je het hebt. Japp, we hebben het over puistjes. Wil je liever niks hierover lezen sla dan vooral gerust het lezen van deze post over, het leek ons alleen handig om de mensen die last hadden van puistjes hierover meer informatie te geven vooral gezien het feit dat zoveel mensen anderen dingen beweren en je niet altijd weet wat juist is en wat onjuist. Om te weten hoe je puistjes kunt bestreden moet je eerst weten welke soorten voor kunnen komen op je gezicht, laten we dus daarmee beginnen.

divider (1)

downloadZoals jullie weten zijn er enkele verschillende puist- soorten; je hebt mee-eters en dit zijn geoxideerde talgklieren. Mee-eters zijn te herkennen aan een zwart puntje. Bij een mee-eter staat de porie open en er komt bij het uitknijpen een ‘wormpje’ pus uit en je vindt ze meestal op je neus. Je hebt Pustel en dit is een milde vorm van een mee-eter die ontstoken is. Je herkent ze aan de witte punten. Dit is eigenlijk de enige puist die je zelf kunt knijpen zonder dat je je huid te veel schade berokkent. Wind hierbij wel een tissue om je vingertoppen, zodat je niet met je nagels vuil in je huid brengt. Blijf doorknijpen tot er helemaal geen pus meer uit de pustel komt. Wanneer er bloed komt, is dit het teken dat de puist leeg is. Pas op dat je de huid eromheen niet te veel beschadigt, anders heb je rode plekken van het knijpen.’

makeup-set-Special-Professional-12-pieces-powder-puff-Facial-Face-Care-Camouflage-Makeup-face-powder-Cosmetic.jpgDan heb je nog de Milia en een andere naam voor een milia is een gerstekorrel. Dit is een talgpropje in de huid. Ze komen vooral voor bij mensen met een droge huid. Er wordt dan wel talg geproduceerd, maar het is hard geworden en er zit een huidje overheen. Milia’s zijn geen ontstekingen, en zijn eigenlijk ook geen puisten. Je kunt deze niet uitknijpen: de schoonheidsspecialist prikt er met een steriel naaldje een gaatje in, waarna ze de korrel eruit kan knijpen.’ Een onderhuidse puist komt erg vaak voor en dit is een ontsteking en een puist die onder spanning staat, maar die niet ‘naar buiten gekeerd’ is met een geen wit kopje, je ziet alleen een dikke onderhuidse bult. Deze kun je alleen te lijf gaan als de schoonheidsspecialist een gaatje erin prikt, waarna er een hoop pus naar buiten kan. Je kunt er ook niets aan doen, dan zal de puist vanzelf verdwijnen. Maar hij is latent aanwezig: je krijgt iedere keer weer op díe plek een nieuwe puist. Als hij uitgeknepen is, is de kans stukken kleiner dat dit gebeurt. Ga hier niet zelf op zitten knijpen, want je maakt daarmee ook de gezonde huid eromheen kapot. De ontsteking moet er wel uit, anders drukt het te lang onderhuids gezond weefsel weg, waardoor je littekens krijgt.’

divider (1)

Fabels en Feiten om Puistjes te bestrijden:

  • Voeding; als je ouders een kwetsbare en onrustige huid hebben, is de kans groter dat jij hier ook last van kunt krijgen. Maar volgens schoonheidsspecialisten speelt voeding ook een belangrijke rol, ze vertellen vaak dat veel mensen extra last van puisten als ze chocolade eten en ze adviseren sowieso altijd om voldoende water te drinken, zodat afvalstoffen goed worden afgevoerd.’ Andere oorzaken van puisten kunnen volgens hen; stress, alcohol drinken, slaaptekort, roken en een slechte doorbloeding zijn maar gezien het feit dat wij geen alcohol drinken of roken leek dit ons geen reden, we hebben wel erg last van stress soms en slaaptekort dus misschien dat die twee wel een reden kunnen zijn voor het ontstaan van puistjes, we hebben gemerkt dat wanneer we een belangrijke vergadering hebben of wanneer we onvoorbereid zijn op iets we erg gestrest raken, de volgende dag ontdekken we dan ook vaak een nieuwe puist. Deze fabel is hierdoor dus EEN FEIT!
  • Haargel; hoe een huid op voeding of invloeden van buitenaf reageert, is ook erg gevoelig bijvoorbeeld bepaald merk wasverzachter terwijl weer anderen slecht tegen een bepaalde shampoo kunnen, en als meiden gel of mousse in hun haar doen en die vette pony op hun voorhoofd hangt, kan dit pukkels ook in de hand werken.’ De fabel over de shampoo en wasverzachter IS DUS EEN FEIT want als we bepaalde wasverzachter gebruiken op onze bedlakens en kussenhoesen worden we inderdaad wakker met een nieuwe puist of met huidirritatie, rode vlekken op de huis kan hier ook de reden voor zijn. 
  • Scheren; wanneer je bij het scheren of epileren de haren beweegt, activeer je de binnenkant van je talgklier, en als je daar gevoelig voor bent kan het gaan ontsteken. Als je met een scheermes een stukje van de huid afschaaft, wordt hij automatisch kwetsbaarder. Deze fabel is EEN FEIT! Wij adviseren dan ook om met een scheerapparaat te scheren in plaats van met een mesje en schuim, zodat je de huid zo min mogelijk irriteert want bij het scheren krijg je vaak last van rode geïrriteerde huid, wil je toch liever scheren met een mesje dan kun je altijd het beste gebruik maken van conditioner bij het scheren omdat dit ervoor zorgt dat je huid minder geïrriteerd raakt bij het scheren door het feit dat de conditioner de haren (en je huid) verzacht bij het scheren en op deze manier zul je geen last hebben van rode vlekken op je huid, zorg er ook voor dat je telkens een andere scheermesje gebruikt en gebruik vooral geen scheermesje die je gebruikt voor je lichaam voor je gezicht dit heeft vooral te maken met hygiëne.
  • Douchen; Bij heet douchen gaan de talgklieren ook meer talg produceren, waardoor de puisten op de rug of gezicht toenemen. Dit is EEN FABEL! Want onderzoek heeft laten zien dat gebruik van warm water geen reden is voor puistjes en gezien het feit dat of we nu met koud water douchen of warm water douchen we nog steeds last hebben vaak van puistje en vaak daarbij ook nog op dezelfde plekken kan de reden hiervoor dus geen warm water zijn.
  • Tandpasta; Er zijn op internet veel ‘remedies’ te vinden tegen puisten. Tandpasta erop smeren is een veelgehoorde oplossing. Hiermee droog je de puist inderdaad uit, maar het is niet gezond voor de huid. Dit geldt ook voor pure alcohol op de puisten smeren. Helaas werkt tandpasta op de puistje niet, in plaats van dat het de puistje uitdroogt kregen we hierdoor een rode huidirritatie waarbij de puistje juist groter werd. Dit is dus geen feit maar EEN FABEL!
  • Maskers of een peeling; Je huid goed schoonhouden is volgens anderen weer heel succesvol. Met een peeling worden dode huidcellen verwijderd. Vervolgens wordt het gezicht gestoomd, waardoor de poriën open gaan staan, en de puisten het makkelijkst uitgeknepen kunnen worden. Vervolgens worden de puisten uitgeknepen.’ Maar een peeling werkt niet voor iedereen, bij ons zorgde het juist op nieuwe puistjes en dat was dus een ‘big NO NO’ en dit geldt ook voor maskers. Dus wees voorzichtig met welke maskers je gebruikt maar voor ons is ook dit dus EEN FABEL want we hebben er alleen meer puistjes doorgekregen. 
  • Ijsklontjes; Wanneer je last hebt van onderhuidse puistjes kun je het beste gebruik maken van ijsklontjes, we hebben dit uitgeprobeerd en verrassend genoeg is deze manier van het bestrijden van de onderhuidse puistje geen fabel maar EEN FEIT! Stel je voor een rode bult op je kin, het lijkt alleen maar te groeien met de dag dan weet je dat je te maken hebt met een onderhuidse puist en de beste manier om de groei te bestrijden is gebruik te maken van iets kouds en wat is kouder dan een ijsklontje? Dit zorgt ervoor dat de puistje niet groter wordt omdat de puistje langzaam maar zeker uitdroogt en de groei wordt verhindert door de kou op de rode bult. Voor ons was dit de beste oplossing om puistjes te verminderen en zeker als we het hebben over onderhuidse puistjes want hoewel de rode kleur voor een paar dagen blijft hangen op je gezicht zorgt de ijsklontje er wel voor dat de zwelling vermindert en de puistje uitdroogt waardoor je het goed kunt verbergen met concealer en foundation.
  • Foundation en Concealer; wanneer een puistje open is moet je geen gebruik maken van make-up, dit is wat vele schoonheidsspecialisten zeggen en dit is EEN FEIT want wanneer als je een puistje doorknijpt dan scheur je een stukje van je huid open, de puls is namelijk door de druk van je zo sterk dat het door de huid scheurt, als je hier foundation of concealer op smeert dan zorg je ervoor dat de wond die door het knijpen open is geen tijd krijgt om te ademen, in plaats van dat je hem de tijd geeft om de huid weer te laten genezen prop je het dus vol met onhygiënische troep wat ervoor zorgt dat de puistje terug komt, groter en daarbij irriteer je ook je huid waardoor het een litteken kan achterlaten. Laat het dus vooral enkele dagen ademen in plaats van er make-up op te smeren. Wat je wel kunt doen is gebruik maken van een ‘spa olie’ zoals die van Dove, deze zorgt ervoor dat je huid wat vetter wordt en niet droog blijft en dit geld ook voor de open wond. Je kunt ook gebruik maken van de ‘Dove Dermaspa Bodylotion’ deze heeft bij ons wonders verricht want de volgende dag heeft onze huid niet alleen een mooi tintje maar het zorgt ook voor een minder rood kleurtje op de plek waar onze puistje was.
  • Schone handen;  sommige mensen kunnen niet lang wachten tot de puistje weer verdwijnt en lopen het liefst niet de hele dag rond met een puist vol gele puls omdat je het ook niet makkelijk kunt bedekken met concealer en daarom kiezen ze om het de doorknijpen, als je hiervoor kiest (hoewel het geen slimme zet is) zorg er dan voor dat je dit niet met je handen doet aldus de schoonheidsspecialist Marieke van Leem, dit is EEN FEIT want als je ervoor kiest om een puist te doorknijpen dan doe je dit vaak met je handen, je hebt je handen de hele dag gebruikt; bij het koken, in de wc, bij het aanraken van een stoel of een kussen, het openen van de deur en ga zo maar door. Door de dag heen heb je dus opeen triljoenen bacteriën op je handen en als je dan een puistje doorknijpt dan dringen die bacteriën in je huid door de open wond, hierdoor ontstaan meer puistje en raakt de open wond dus geïnfecteerd wat juist zorgt voor meer onderhuidse puistjes en geïrriteerde huid. Zorg er dus voor dat je gebruik maakt van wattenschijfjes, een doekje of maak voor het doorknijpen gebruik van een handgel (zonder alcohol) die je handen schoon maakt, ook na het doorknijpen is dit een goed idee gezien het feit dat je anders de puls die je hebt doorgeknepen op de rest van je huid kunt smeren zonder dat je het beseft. 

Dit was onze eerste ‘Fabels of Feiten’ post en we hopen dat jullie wat meer informatie hebben over het bestrijden van puisten en dat jullie na het lezen van deze post beter weten wat je beter niet kunt doen als je te maken hebt met een puist. Het kan natuurlijk dat jullie andere tips weten die goed werken tegen puistjes, we lezen hier graag meer over dus laat vooral een opmerking achter. Wij hebben deze fabels en feiten uitgeprobeerd en getest maar het kan natuurlijk dat sommige voor jullie juist wel werken, zoals verteld is dit gewoon een review uit eigen ervaring. Het is voor iedereen anders gezien het feit dat we allemaal een andere soort huid hebben en ieders huid anders reageert.

Tot de volgende keer en voor nu ciao lovelies, xoxo Gibby & Hic@

Advertenties

4 gedachtes over “Feiten & Fabels: Hoe bestrijd je Puistjes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s